Find os på Thaiguide på Facebook
Forsiden
Loy Krathong - i oktober/november

Den 27. november i 2023.


12. fuldmåne, som dagen styres af, er 27. november i 2023. Dog afholdes arrangementer nogle steder i landet over flere dage op til fuldmånen - tjek lokale medier når tiden nærmer sig.


Loy Krathong eller Loi Krathong er en af de mest populære festivaller i Thailand, fejret årligt på fuld måne dagen i den 12. månemåned. Det sker mens vejret er godt, da regnsæsonen er overstået og der er høj vandstand i hele landet.

 

"Loy" betyder "at flyde" og "Krathong" er en lille båd lavet af banan blade. Krathongen består sædvanligvis af lys, 3 røgelsepinde, blomster og mønter.

 

Festivalen stammer fra Brahmin, hvor folk takker Vandets Godhed. Da, ved måneskin, tænder folk lysene og røgelsespindene, giver et ønske og lader deres Krathonger flyde i kanalen, floden eller mindre vandsteder. Man tror at Krathongen tager synd og ulykke med sig, og ønskerne for det næste år starter. Det er bestemt tiden til at nyde og være glad mens ulykkerne flyder væk. 

 

Festivallen starter om aftenen, når der er fuldmåne i himlen - hen ad midnatstid. Folk bærer deres Krathonger til det nærmeste vandløb eller flod. Efter at have tændt lysene og røgelsespindene og givet deres ønske, sættes Krathongen roligt i vandet og lader dem drive væk til de er ude af syne.

 

En skønheds dronningkonkurrence er en vigtig del af festivallen og den dag kaldes de "The Noppamas dronninge konkurrence". Noppamas er en legendarisk kvinde fra Thailands Sukhothai periode. 


Fyrværkeri af forskellig slags fyres også af i stor stil i løbet af aftenen.

 

Mange steder er det også blevet en del af Loi Krathong at sende papir lanterner op i luften.

(Såvel Krathongerne og lanternerne kan købes på stederne)

Arrangementer - events:

 

Loy Krathong fejres flere steder med formelle arrangementer i flere dage omkring selve dagen.

 

I Bangkok arrangerer større hoteller og parker deres egen lille Loy Krathong agtige festival og Krathong konkurrence. Har set det lavet omkring et hotels pool og med personale i traditionelle dragter, må siges at være et turiststunt? Krathongerne kan ikke rigtigt flyde væk som ideen er? 

 

For besøgende, ja også for fastboendei Thailand, er Loy Krathong festivallen en begivenhed, som man ikke må gå glip af.

Festivallen er listet i turist kalendere. Alle er inviteret til at tage del andel i glæden. Specielt langs Chao Phraya kan der ses mange Krathonger i vandet den aften.

 

Programmet for arrangementer er ikke klart i skrivende stund. Men normalt er der specielle arrangementer arrangeret af bla. turistorganisationen flere steder og de fleste og største findes nok fra Bangkok og nordfor som i Bangkok, Sukhothai, Chiang Mai, Tak, Ayutthaya, Samut Songkhram og Ratchaburi.

Andre steder fejres det naturligvis også, men blot ikke med store officielle arrangementer.


Se mere om Loi Krathong - hvor arrangementer også vil blive listet når de kommer:

 

Loy Krathong Festival – All You Need to Know

 

Generelt om Loy Krathong: en.wikipedia.org/wiki/Loy_Krathong

Redigeret: 1. august 2023
© Copyright 2000-2023 Thaiguide.dk
Advarsel: Ophold i Thailand er stærkt vanedannende. Afhængigheden kan ikke helbredes.