Debatemne: Thaiguide :: Arrestordre på tidl. premierminster Yingluck efter udeblivelse fra retssag

Oprettet af Lars d. 25-08-2017 05:46
#1

Idag skulle der være faldet dom i sagen mod tidligere kvindelige premierminister Yingluck omkring hendes rolle og ansvar i det katastrofoale ristilskudsprojekt under hendes regeringstid, 2011-2014.

Yingluck er ikke mødt op i retten og meddelt helbredsproblemer med øret som årsag.

Retten har ikke godkendt begrundelsen for ikke at møde op og har mistanke om at Yingluck måske vil forlade landet.

Derfor er der udstedt arrestordre 50 årige Yingluck.

Samtidig er hendes kaution på 30 mio baht, 6 mio kr, blevet konfiskeret pgra udeblivelsen skriver flere medier.

Sagen udskudt til 27. september.

Der spekuleres naturligvis i om Yingluck allerede har forladt Thailand.

Khaosod English -
Court orders arrest no show yingluck

Thai PBS - Court issues Yingluck arrest warrant after she fails to show up

Anklagen går på at der ikke er grebet ind og stoppet projektet og den korruption og tab som var undervejs og det trods flere advarsler fra centrale organer.

Tidligere fik Yingluck tilsendt et girokort på 35 milliarder baht, 7 mia kroner, at betale for hendes ansvar og dele af tabet der kom.

For nogle uger siden blev en del af hendes værdier i Thailand som bankkonti fastfrosset.

Sagen anses for nogle for at være delvist politisk motiveret mod Yingluck og hendes storebror som blev afsat i 2006 som mentes af mange at være den der reelt styrede politiken under søsterens regeringstid.
---

Jeg skal ikke gisne om der er foregået noget ulovligt. Jeg kender ikke lovgivningen og ej heller alle de dokumenter der foreligger i sagen, hvem der har vidst og gjort dette og hint.

Khaosod English har deres bud på et overblik over sagen for dem som skulle være interesseret
- Faq Rice program Yingluck trial explained.

Sagen har taget sin start med valgløfte om at give risbønder en fast meget høj pris for deres ris, dobbelt af markedsprisen, og det endte med store tab for Thailand og med en del korruption, forsvundet ris og rod i regnskaberne - tabet er opgjort til over 100 milliarder kroner - dette dog opgjort af regeringen som afsatte hendes regering.

Støtte til risbønder er dog ikke nyt og har eksisteret i mange år og gør det vidst også nu, omend i anden form end den der er på tale.

Efter min mening et populistisk projekt op til valget i 2011. Et projekt som ikke var gennemarbejdet. Det er måske meget almindeligt i politik at tingene vurderes lidt med sidevægt til det politikerne gerne vil se?

Skal landmænd virkelig hjælpes på den lange bane kræver det langsigtede reformer og langsigtede politiske løsninger, ellers fastholdes landbruget i en ikke rentabel industri. Det er nok mere populært med tiltag hvor vælgerne kan se resultater/penge nu og her.

Redigeret af Lars d. 25-08-2017 06:38

Oprettet af Lars d. 25-08-2017 06:47
#2

En dommer fra retten citeres for at have sagt:
Vi tror ikke at sagsøgte er syg. Vi tror sagsøgte gemmer sig eller er flygtet.

Der har også været frygt for demonstrationer fra hendes tilhængere og mange sikkerhedsfolk har været udkommanderet. Det er da ihvertfald midlertidigt udskudt og måske længe tid, hvis Yingluck har forladt Thailand. Det er nok ikke umuligt for selv kendte at finde veje ud af Thailand. Meget kan lade sig gøre i Thailand? Red Bull barnebarnet har er det lykkedes for i flere år ikke at blive fundet også selvom han har været i Thailand - anklaget for drab på betjente i sin Ferrari i påvirket tilstand i omkring 2012.

Straframmen skulle forøvrigt vist være 10 års fængsel.

Redigeret af Lars d. 25-08-2017 06:48

Oprettet af Lars d. 25-08-2017 07:18
#3

Her lidt på dansk:

dr - Thailands højesteret udskyder kendelse mod eksregeringsleder

Yinglucks storebror, Thaksin, var tilbage i Thailand efter han var afsat ved militærkup i 2006. Han fik lov til at rejse til OL i Beijing i 2008 og valgte ikke at vende tilbage til Thailand og har siden levet i udenfor Thailand. Der var retssag undervejs mod ham og han blev senere idømt to års fængsel.

Oprettet af Lars d. 25-08-2017 16:48
#4

Flere og flere medier skriver at vice-premierministeren, der også er forsvarsminister, siger at Yingluck er udrejst af Thailand, hvilket måske ikke er overraskende.

Hvor hun er rejst hen vides ikke officielt. Et bud kunne være at hun er sammen med sin bror i hans eksil i Dubai.

Redigeret af Lars d. 25-08-2017 16:57

Oprettet af Kanosejleren d. 25-08-2017 18:36
#5

Efter sigende er Yingluck flygtet til Singapore via Cambodja.

http://www.independent.co.uk/news/world/asia/th...12061.html

Oprettet af Lars d. 26-08-2017 05:31
#6

Jeg læste også historien om tur til Koh Chang, videre med helikopter til hovedstaden i Cambodia og derfra med chartret fly til Singapore. Med hjælp fra "state official" til at komme udenom normalt procedurer - men ved ikke om det er rigtigt.

Der har også været spørgsmål om hvordan det kunne lade sig gøre at rejse. Yingluck er normalt en der følges lidt tæt.

Der vil forøvrigt blive afsagt dom den 27. september uanset om Yingluck møder op i retten eller ej.

Hvis dommen er fængselsstraf - er det så "bedst" at hun er flygtet eller sidder i fængsel i Thailand?

Syntes det er interessant hvordan Thailand kan komme politisk tilbage på fode igen og få lidt intern ro - jo ved det ikke er spor nemt og med historiens brogede politiske landskab, begrænset erfaring med demokrati og mange andre interesser i politik end vi er vant til i Danmark?

Hvordan mon dette, både udrejsen og den kommende dom, vil påvirke den process?

Kan forstå nogle af de støtter der har støtte Yingluck alle 28 måneder og ved alle høringer, og som var taget til Bangkok igår, er skuffede over hun er rejst. Flere "red shirts" og politiske aktivister er også skuffede.

Nogle undrer sig over at hun har kæmpet i 28 måneder og deltaget i alle retsmøder og så i sidste sekund fortryder. Har måske troet hun kunne bevise sin uskyld og prøvet til det sidste?

Nogle analytikere mener dette er enden på Shinawatra-familiens politiske æra, nu begge er i eksil. Og dermed måske også deres parti. Hvad kommer det så til at betyde for dem som har støttet det?

Kompliceret?

Andre politikere, embedsmænd og forretningsfolk fik igår lange fængselstraffe for deres andele i korruptionsdelen. Måske nævne at Yingluck ikke er anklaget for korruption eller direkte andel deri.

(skulle nogle have lyst til at kommenterer vil jeg bede om at man undgår at skrive kritisk om den nuværende regering - da dette ikke er lovligt i øjeblikket og siden her ikke ønsker problemer i den sammenhæng.)

Redigeret af Lars d. 26-08-2017 06:03

Oprettet af A12019 d. 26-08-2017 06:05
#7

Lars skrev:
...
...

Syntes det er interessant hvordan Thailand kan komme politisk tilbage på fode igen og få lidt intern ro - jo ved det ikke er spor nemt og med historiens brogede politiske landskab, begrænset erfaring med demokrati og mange andre interesser i politik end vi er vant til i Danmark?

Hvordan mon dette, både udrejsen og den kommende dom, vil påvirke den process?

...
...

Synes også, at det er et interessant spørgsmål men har intet bud på hvordan det kan ske. Jeg tror dog ikke, at den igangværende retssag vil skabe den store uro da Thailand jo stadig befinder sig i en sørgeperiode, i hvert fald de næste 2 måneder indtil udgangen af oktober måned.

Jeg kunne godt forestille mig at der vil ske en 'forøget politisk aktivitet' efter afslutningen af den kommende begravelsesceremoni da politisk aktivitet så ikke længere kan 'dysses' ned med henvisning til manglende respekt overfor den afdøde konge.

Oprettet af tomtomDK d. 28-08-2017 13:52
#8

Utroligt så langt fremme de er i skoene i denne sag, sammenlignet med Mr. Redbull , ham har de ikke lige så travlt med at få hjem ! Der er åbenbart forskel på folk, selv blandt milionærer :)