Debatemne: Thaiguide :: Tidl. premierminster på flugt idømt 5 år fængsel i rissag

Oprettet af Lars d. 27-09-2017 12:00
#1

I august skulle der have været afsagt dom imod tidligere kvindelige premierminister Yingluck, hvis administration blev fjernet af militæret i 2014, men Yingluck mødte ikke op til retsmødet. Retten udsatte dermed domsafsigelsen til idag.

Omtalt i denne tråd -
Arrestordre på tidl. premierminster Yingluck efter udeblivelse fra retssag

Yingluck er efter al sandsynlighed flygtet ud af Thailand 2 dage inden retsmødet i august og mødte ej heller op idag.

Retten oplæste dog dommen som lyder på:

5 års fængsel for forsømmelighed i forbindelse med risskandalen i hendes regeringstid. For ikke at have grebet ind, da projektet kørte af sporet.

Det skriver bla. Bangkok Post og Khaosod English

Der er mere om selve dommen og begrundelser i Bangkok Post linket.

På dansk omtales det bla. på - dr.dk

Premierministeren har tidligere igår/idag udtalt at han har sine spioner og ved hvor Yingluck er, men kunne ikke fortælle alt. Vil dog fortælle hvor hun er efter domsafsigelsen.

Yingluck er flygtet i bil via grænsen til Cambodia ved grænseovergangen ved Sa Kaew og med hjælp fra flere ofentligt ansatte og flere forskellige biler, siger politiet. Biler og Yingluck er set sent om aftenen den 23. august på overvågningsbilleder nær grænsen og enkelte personer er tilbageholdt for måske at hjulpet med flugten.

I andre sideløbende retssager om selve uregelmæssighederne der skulle være foregået med rissalg og ikke eksisterende salgsaftaler er der også afsagt domme idag. En datter, hvis far blev dømt sidste måned og sidder bag tremmer, har fået 4 års fængsel. Hun fik også dommen uden at være mødt op i retten og var også udeblevet i sidste måned. Derudover skal hendes firma tilbagebetale tæt ved 1,3 milliarder baht til staten, omkring 250 mio kroner.

Faderen fik i sidste måned 48 års fængsel og krav om tilbagebetaling på 17 milliarder baht.

---

Skulle det være grænsen ved Sa Kaew Yingluck er flygtet over, er det ikke første gang denne grænse er kommet i centrum. I 2015 sprang bombe i Bangkok og 20 blev dræbt. De to som er anholdt og tiltalt for medvirken/placere bomben, ankom begge illegalt over denne grænse. De betalte sig fra at komme igennem uden at vise pas/blive registreret indrejst og ikke havde
fået registreret opholdstedet i Bangkok (det kunne de jo heller ikke da de ikke havde noget gyldigt indjresedokument.

Det har senere ført til en række stramninger af indrejse for udlændinge med korrekt rejsehjemmel, specielt ved denne grænse og andre grænseovergange og meldepligten for opholdssted er blevet håndhævet lidt mere nogle steder.

Det giver måske indtryk af at der gøres noget, men det var ikke det som egentlig var problemet - det var korruptionen og folk uden rejsehjemmel kom ind udenom paskontrollen? Dog blev der også forflyttet nogle ansatte ved grænsen. Sygdomme kureres ikke førend de underliggende årsager er fundet og fjernet?

Redigeret af Lars d. 27-09-2017 13:36