Find os på Thaiguide på Facebook
Forsiden
Sproget Thai - ภาษาไทย
Se også - lær at tale thai

ภาษาไทย ~ ภาษา ไทย -
phaasaa thai - sproget thai

 

Download guide at lære Thai

Nederst på siden er lidt om en lille guide til at lære thai, som du kan hente gratis.

 

Thailand har et alfabet, som absolut ikke ligner vores, og thai er et af verdens sværeste sprog at lære.

Men fortvivl ikke fordi du ikke kan læse eller måske forstå noget. I turist miljøet vil de altid tale lidt engelsk. Finger og kropssprog og evt papir og kuglepen forstår alle, det kræver bare lidt tålmodighed.

Alle skilte med gadenavne i hele landet er skrevet på begge sprog. Informationen på hoteller er altid på engelsk de mest besøgte steder, der står stadig Colgate på tandpastaen, og på de populære feriesteder er stort set al information på engelsk.

Klik - så kan du også læse det....

Hvad så med PC'ere, når jeg vil bruge internet cafe f.eks? Bare rolig de har vores tastatur og deres på et! Klik for at se det kombinerede tastatur.

Da mange thaier kun kan tale engelsk, men aldrig har lært vores alfabet betyder det at de faktisk ikke kan læse et navn på en restaurant. 7-eleven hedder ofte bare til Seven! Det må være mærkeligt at bo i et land og så ikke kunne læse alt, men der er en del af at thaierne faktisk forsøger at blive meget vestlige og tager alt til sig. Og ikke at glemme så ønsker de turisme erhvervet.

Thaierne er klar over deres sprog er svært og der er ikke mange turister, der taler det. Så kan du blot en par gloser bliver de meget imponerede og stemningen er straks en helt anden.

Tal og forstå Thai

Tag en parlør med i flyet eller blot den sproghjæl, der er i den enkelte rejsebog og øv dig. At lære nye ord og vendninger gør du bedst ved at lytte til thaierne selv og du vil blive overrasket over hvor hurtigt det går.

En anden måde er, at når du hører et ord så skriv det ned som du selv mener det skal udtales. Det er en metode som nogle thaier bruger, når de lærer sig selv engelsk. De skriver udtalen ned med thaitegn.

Og lyt til dem det giver faktisk en del.

Du kan også lære at tale thai lidt mere "professionelt" med sprogpakker som CD eller mp3 filer og sprogkurser i Danmark. Se et par af dem her.

Alfabetet

Alfabetet består af 44 konsonanter (dog kun 21 forskellige lyde) og 48 vokaler dannet udfra 32 forskellige tegn. Altså et par stykker flere end vores 29 bogstaver ialt.

Vokalerne placeres da meget forskellige. Det kan være et tegn før eller efter en konsonant. Men det kan også være ovenover eller nedenunder.

 

Tegnsætning

Tegnsætningen er nem på thai, for der anvendes ikke tegn. På thai bruges ikke tegnene som "." ,"," og "?" (punktum, komma og spørgsmålstegn) og de andre lignende som : og ;
"." bruges dog i forkortelser.

Mere om det i næste afsnit om at læse og skrive thai.

Udtalen - tonerne

Ikke nok med at de har deres helt eget skriftssprog, så er sproget bygget op om toner. Det er det, der gør thai svært. Men giv ikke op for du kan faktisk ret hurtigt lære et par ord til husbehov, så du kan bestille lidt mad eller finde et tog.

Der er 5 forskellige toner - normal, høj, lav, stigende, faldende. Så et ord kan udtale på flere måder.  Ordet "may" f.eks. kan betyde flere ting afhængig af tonelejet. Træ, silke, nej/ikke, brænde og ny.
Prøv at sige denne sætning:

mãy mày mây máy
Kan ny silke brænde?

mãy mày mây mây
Ny silke kan ikke brænde.

 

På Thai ser det sådan ud (med ordene delt):

ไหม ใหม่ ไหม้ ไหม

ไหม ใหม่ ไม่ ไหม้


Hører du folk "hæve stemmen" er det ikke fordi de skælder ud. Sådan er tonen i ordene bare.

Derudover er thaierne lidt dovne. De har svært ved at sige "r", så de gør det nemmere og siger "l" istedet. Hundrede hedder Roi, men du vil høre det som Loi. "s" til sidst i et ord udtales ikke på thai.

Så på engelsk vil du høre Flied Lice = Fried Rice = Stegte ris og finish hedder så Fini eller Finit, ligesom Office kan blive til Offit.

 

Læse og skrive Thai

Læser du et skilt, en avis eller en reklame vil du nok undre dig over de lange ord. Det er bare fordi der ikke bruges mellemrum mellem ordene, men et mellemrum indikerer istedet slutningen på en sætning - der anvendes ikke "." som vi er vant til.

Der anvendes en heller store og små bogstaver hverken i navne eller som start på en sætning. Der findes flere skrifttyper som bruges i forskellige anledninger.

Ligeså anvendes ikke tegnene , og ? Om en sætning er et spørgsmål afgøres af ordstillingen.

God fornøjelse....

Gramatik

Gramatiken er egentlig ikke så slem. Thaierne har ikke så mange biord som os og det gør sætnignerne meget mere simple. Samtidig er der ikke ental/flertal eller nutid/datid. Det bestemmes af sammenhængen og kan give visse misforståelser.

Det er måske også derfor Thaierne ofte taler en lidt sjov form for engelsk, fordi mange er selvlærte og blot oversætter thaiordene et for et og dels får det forkert betydning nogle gange og dels mange flydeordene som anvendes på engelsk til at give den fulde mening. Derfor virker det som meget simpelt engelsk for os. Her kommer nutid og datid også ind som forvirring.

Thai sproget - kort guide til at lære thai

"Thai language - straight to the point" er udarbejdet af den unge dansker Emil Vøhlert, der har samlet sine første 4 års erfaringer med at lære thai i en lille guide/hæfte på 34 sider.

Den indeholder lidt om sproget, alfabetet, toneringer og andet af det grundlæggende for at forstå thaisproget. Har også tips til hvordan du kan bruge thai i hverdagen til at forbedre det endnu mere.

Det er ikke et hæfte som en fuld undervisningsbog, hvor du lærer thai på samme måde som at gå i skole eller online kurser. Men en guide til hvordan det kan læres og lære de mest basale ting til en start.

 

Som suplement til guiden findes også en kort overskuelig oversigt over alfabetet, udtalen, tonemærkerne, de forskellige toner og udtalen alt efter hvor bogstaverne står. Dette kaldes Thai Cheat Sheets, 14 sider.

Thaiguide har venligst fået lov af Emil Vøhlert til at lægge guiden ud til download her på siden, til gavn for så mange som muligt. Begge teksterne er på engelsk.

Download:

Thai language - straight to the point, Emil Vøhlert (pdf, 883 KB, 34 sider)

Thai cheat sheet (pdf, 271 KB, 14 sider)

Redigeret: maj 2016
© Copyright 2000-2020 Thaiguide.dk
Advarsel: Ophold i Thailand er stærkt vanedannende. Afhængigheden kan ikke helbredes.