Find os på Thaiguide på Facebook
Forsiden
Køb af lejlighed i Thailand

Advokat forklarer om (video):

- Owning property - (når gift med en thai)
- Thai law in relation to property in marriage

(Bangkok Post)

Går du og drømmer om at få en lejlighed til ferie eller permanent brug?

Så er her et par oplysninger, som du måske kan bruge undervejs.

 

Kan udlændinge købe lejligheder?

Ja, som udlænding kan du købe og eje en lejlighed 100 % selv.

Udlændinge kan eje op til 49% af antallet af lejligheder i en ejendom og de restende skal have thailandske ejere. 

Se mere om 49 % reglen og undtagelserne på siden med links om boligkøb

Du vil gerne købe en nyopført lejlighed. 

Skal du købe projekt lejlighed eller færdig lejlighed?

Hvis du ønsker at købe en nyopført lejlighed, er det sikrest at købe en, som er færdigbygget.

Den anden mulighed er at købe en bolig i et tegnebrætsprojekt, men her skal der betales en andel til bygherren, så snart købskontrakten er underskrevet og typisk løbende betalinger som byggeriet skrider frem. Det betyder, at du inden lejligheden og resten af bygningen, veje m.m. er færdig har en stor del penge udestående.

Det kan give dig problemer, såfremt sælgeren af forskellige årsager ikke er i stand til at blive færdig til tiden eller ligefrem går konkurs i mellemtiden. Det kan derefter tage år inden projektet måske bliver solgt videre og færdiggjort. Det vil da være tids- og omkostnings-krævende at få de forudbetalte beløb refunderet.

Det sker fra tid til anden og det kan bl.a. ses i f.eks. Bangkok, hvor der står flere ufærdige byggerier, hvor arbejdet er stoppet.

Evt. dagbøder for sen færdiggørelse m.m. er også svært at hive ud af et konkursbo.

Omvendt skal det ikke afvises at der kan være en økonomisk fortjeneste i at købe en projekt lejlighed.

Sælgere

Der er mange skandinaviske og andre udenlandske firmaer, der tilbyder salg af bolig i Thailand. Mange af dem fungerer som almindelige ejendomsmæglere, formidler salget og har efter salget ikke nogle forpligtelser. Da vil du i tilfælde af problemer måske stå direkte overfor det komsortium, der står bag hele byggeriet eller den tidligere ejer.

Nogle gange ses det at ejendomsmægler firmaerne fremstår som "købers mand" og vil gøre alt for køberen, inkl, ordne advokat, papirer osv. Men glem ikke, at de er "lønnet" af sælgeren og skal passe sælgerens interesser i sidste ende.

Hermed absolut ikke sagt at de er dårligere at anvende som mellemled end andre måder at handle bolig på. Blot en information, så alle ved hvor de står.

Advokat

Sørg selvfølgelig for at få bistand af en advokat med indgående kendskab til det thailandske ejendomsmarked. 

Det kan anbefales at anvende et uafhængigt advokat firma og ikke  salgsfirmaers advokat eller forslag til advokat. Firmaerne er sælgers mand og skal blot sørge for at boligen bliver solgt. Akkurat som en ejendomsmægler i Danmark varetager sælgers interesser i salget og køber selv skaffer sig en advokat. 

Vær opmærksom på, at det i Thailand tilsynelandende tilladt at kalde sig advokat uden at have behørig autorisation.

Er det den rigtige tid at købe på?

Det er altid svært at spå om fremtiden. Mange firmaer skriver på internettet, at det er rette tid nu, da der gives en god kurs for den danske krone og at markedet er for opadgående og stigende priser kan forventes. Det er ofte ikke til at se, hvornår dette er skrevet.

For nuværende, kan det anbefales at følge markedsudviklingen grundigt og sikre den rigtige købspris. Valutakurserne svinger op og ned og den generelle økonomi i verden er ustabil og der ses en generel afmatning, også i Thailand. Det kan betyde færre købere til boliger i Thailand og endda måske prisfald på kort sigt, som det ses i Danmark. 

Ved køb af tegnebræts projekter, bør det også tænkes grundigt igennem, da en lavkonjunktur kan betyde at flere byggerier ikke kan færdiggøres. 

Der kan måske være færre udenlandske købere til tegnebræt projekteterne. Dvs at antallet af huse, der sælges før byggeriet starter, vil falde og dermed er arbejdskapitalen undervejs i byggeriet mindre og måske ikke nok til at gennemføre det mht betaling af leverandører og arbejdskraft.

Der kan allerede nu ses enkelte byggerier i Bangkok, hvor arbejdet er stoppet endnu inden beton konstruktionen er færdig.

Finansiering

En del af lejlighedens salgspris skal betales med penge, der er overført fra udlandet til Thailand, med det formål at købe lejlighed. Det skal ved overførslen noteres på formular i banken at pengene er til bolig køb. Det er ikke nok at henvise til evt. løbende overførsler af penge fra f.eks. peonsion eller lignende. Penge tjent i Thailand kan heller ikke anvendes.
 

Løbende omkostninger

Ved ejerlejligheder er der som i Danmark et bidrag til fællesudgifter, der skal betales hver måned.

Beskatning i Danmark

Værdien af din udenlandske bolig kan indgå i skattebetalinger i Danmark, hvis du er fuld skattepligtig til Danmark og det er du bl.a. hvis du har bopæl i Danmark. For mere information henvises til skat:

Hus og ejerlejlighed i udlandet

SKAT kan også hjælpe med at forklare dobbelt beskatningsaftalen, der er indgået mellem Thailand og Danmark.

Beskatning og gebyrer i Thailand

For beskatning i Thailand ved køb og salg vil jeg henvise til din advokat.

Steder at finde mere information

Der er forskellige indlæg om boligkøb i Thailand på:
www.udvandrerne.dk

Se også mere om officielle regler m.m. på siden med links om boligkøb.

Redigeret: 2014
© Copyright 2000-2020 Thaiguide.dk
Advarsel: Ophold i Thailand er stærkt vanedannende. Afhængigheden kan ikke helbredes.