Find os på Thaiguide på Facebook
Forsiden
Smykker - guld til thaikærester og koner

Hvilke smykker er de rigtige at købe til en thai?

Du vil meget gerne give din bedre halvdel et smykke i gave. Skal du købe et flot guldsmykke i Danmark og tage med eller give hende i Danmark? Skal det være hvidguld? Her et par bud på hvordan du finder det rigtige.

Først er det svært at sige generelt, da Thailand er stor geografisk og forskellige traditoner og kulturer, samtidig med de meget store klasseforskelle og livsværdierne rundt omkring varierer meget. Også fra land til by.

Generelt - meget generelt:

Køb thailandsk guld - aldrig dansk guld!

Læs mere om thailandsk guld, vægtangivelser og priser.

Er den bedre halvdel fra landet i mindre rige landsbyer og lignende i Thailand er det kun guld der tæller - og kun thailandsk guld. Der skal thailandsk guld til som de første smykker til at vise rigdommen og "Show Off" delen. Derefter kan tænkes i andre baner og mere efter danske forhold stilfulde smykker.

Er den bedre halvdel fra en større by, rigere familie eller Bangkok er mulighederne bredere. Men også her er guld vellidt og vil ikke skade.

Sølv har ingen værdi for de fleste thaiere, så lad være med at købe en dyr sølvring i Danmark - den vil blot give skuffelse, når pakken åbnes.

Dansk guld vil også give skuffelse og blive lagt væk som var det ingenting eller du kan tage det med hjem igen. Dansk guld har en anden farve og derfor ikke samme "værdi" for en thai. Det kan derfor heller ikke bruges som opsparing som mange thaiere ser guld som, da det ikke kan sælges igen i Thailand. Forlovelses eller vielsesring i dansk guld vil heller ikke falde i god jord og ikke blive brugt eller vist frem.

Guld:

Thailand er i bred udstrækning et "show off" samfund, hvor rigdom skal vises udadtil og bruges også til at placere folk i det lokale heraki overfor hinanden. Det være sig store biler, guld osv. 

Guld en del af det og bruges i store dele af samfundet til at vise frem og vise rigdom. Også selvom den guld du har om halsen er alt du ejer, viser det rigdom i omgivelserne. Jo større kæder jo bedre. De små tynde halskæder virker på den måde helt forkert og udstråler ikke rigdom. 

Den væsentligste årsag til at guld skal være thailandsk er, at den har en anden farve end den danske. Dvs dansk guld vil ikke blive anset som guld og værdi og slet ikke når det vises frem. Anses mere for at være kopi i plastik, da det jo ikke ligner det guld thaierne er vant til at se.

 

Guld er samtidig meget brugt som opsparing i Thailand - nogle gange mere end at have penge i banken eller andre opsparinger. Opfattes det mere som opsparing end smykker der skal bæres betyder designet ikke så meget.

Der er andre forskelle på thailandsk og dansk guld

Thailandsk guld er meget rent, 96,5 % guld, svarende til 23 karat. 18 karat svarer til 75 % guld, hvor resten af legeringen er forskellige metaller. Sammensætningen af disse metaller bestemmer guldets farve.

Derfor er der forskel i farven på det næsten rene thailandske guld og guldsmykker med legeringer i Danmark.

Desuden er det renere thailandske guld også meget mere blødt, en kæde kan nemt rives istykker, låsene holder ikke så længe og ringe ændrer let form.

Hvidguld:

Generelt giver det ikke mening at forære den bedre halvdel hvidgul og slet ikke hvis det er første gang der gives smykker. Hvidgul er ikke så kendt blandt de almindelige thaiere og de ser det mere som et almindeligt stålsmykke.

Oplevede en god historie omkring netop hvidguld. En bekendt havde glemt sin hvidguldsring på badeværelset på et hotel. Fra lufthavnen kontaktede han mig og spurgte om jeg kunne få fat i hotellet. Jeg var ikke selv i nærheden så fik fat i dem per telefon og spurgte om de havde fundet en stålring på badeværelset. Ja det havde de da. Fik arrangeret at ringen kom sikkert til Bangkok. 

Havde det været en guldring er jeg sikker på at "ingen havde set den", at den ville være blevet "fjernet" af personalet. Men hvidguldet samlede ikke opmærksomhed. 

Diamanter og andre dyre smykker:

I landsbyerne vil diamanter efter undertegnedes mening ikke blive værdsat, her vil guld stadig have første prioritet. Specielt hvis det er første gang der gives smykker. Diamanter lider måske også under at der findes millioner af  plastikkopier af diamanter/sten, så ingen vil tro det er en diamant - dermed er "Show Off" værdien væk. 

Andre kvinder vil værdsætte og forstå diamanterne og andre dyre smykker, men her skal man nok kende dem bedre og forhold til familie godt inden der hovedkuls investeres i det.

Bangkok:

I Bangkok er guld blandt kvinder ikke nær så udbredt. Her mange andre smykker og moden styre også hvad kvinderne bærer af smykker.

Det kan dels være fordi der ikke er penge til guldet, god grund, men selv kvinder med pengene bruger dem i mange tilfælde på andre ting eller andre smykker end guld.

I det centrale Bangkok, turistområderne, vil en thaikvinde med meget guld nemt kunne blive forvekslet med en barpige uden at være det.

I det centrale Bangkok vil jeg groft sagt sige, at ser du en thaikvinde med stor guldkæde og armbånd, så har hun enten en farang kæreste og stammer fra det en landsby eller har brugt sine surt tjente penge fra barerne penge til guld, der vises frem. Det igen generelt og farligt at sætte personer i en bås ved det.

Thaikvinde med farang kæreste, der kommer hjem til landsbyen

Kommer en thaikvinde hjem til landsbyen og har en farang kæreste vil det ofte forventes at hun har guld på og helst et par store kæder om halsen. (Du er vel ikke dum og vælger ikke en fattig farang vel). Omvendt kan kvinden godt komme hjem med en "fattig" thaimand som kæreste uden guld.

Det gælder også ofte for en thaikvinde der er bosat i udlandet og vender hjem på ferie. Der skal også helst være lidt guld om halsen. Overordnet igen - thaikvinden er vel ikke rejst til vesten og giftet sig med en farang, hvis han ikke var rig og kan komme hjem og vise et rigt liv?  

Redigeret: 2017
© Copyright 2000-2020 Thaiguide.dk
Advarsel: Ophold i Thailand er stærkt vanedannende. Afhængigheden kan ikke helbredes.