Find os på Thaiguide på Facebook
Forsiden
Dengue fever

Dengue feber, eller dengue fever, findes ikke i Danmark, men er relativt udbredt i f.eks. Thailand og andre tropiske områder.

WHO anslår ifølge Statens Seruminstitut, at 390 millioner mennesker i verden fik sygdommmen i 2013, hvilket er kraftig stigning på få år.

Dengue er en frygtet virussygdom med influenza lignende symptomer, der overføres fra myg og som ofte forløber mild, men kan være dødelig og kan føre andre komplikationer med sig.

Flere tusinder får hvert år dengue fever i Thailand, hvoraf nogle bliver indlagt med mindre alvorlig infektion, mens andre rammes af virustyper som kan være mere alvorlige og i værste fald dødelige.

 

Der størst risiko for at blive smittet i regntiden i perioden maj til september, men i 2015 var der også relativt højt antal smittede efter regnsæsonen. I 2015 har der været mange flere tilfælde i Thailand end normalt og der er ikke nogle tegn på at der skulle være mindre risiko i 2016.

 

Thaiguide.dk har ikke kompetance til at vejlede lægevidenskabeligt, så her er kun ridset overordnede informationer op. Nederst er link til hvor der kan findes mere information og det er kilderne til teksten her på siden.

Smittemåde

Sygdommen fåes fra myggestik, især arten Aedes aegypti, og kan kun smitte fra myg til mennesker. Myggene der bærer viruset formerer sig i stillestående vand/vandhuller og ses oftest i byområder.

 

Myggearten med Dengue Fever er i modsætning til nogle andre myg mest aktive i dagtimerne.

 

Der er fire typer vira. Infektion af en type giver immunitet resten af livet mod den type, men ikke mod de andre.

Forebyggelse

Undgå at få myggestik ved at bruge myggecreme, spray evt indendøre og evt. myggenet. Der findes et stort udvalg af myggemidler og spray i Thailand. Se evt under myggestik.

 

Det anbefales af de fleste, at midler bør indeholde DEET for at virke. Bl.a de amerikanske og britiske sundhedsmyndigheder samt WHO. Se link nederst.

 

Lange bukser og langærmede skorter kan anbefales og undgå områder med stillestående vand.

 

Bumrungrad Hospital nævner at ved at blive indendøre to timer efter solopgang og før solnedgang kan risikoen mindskes og siger DEET holdigt myggemiddel bør overvejes.

Symptomer

Typiske symptomer kan være høj feber, udslæt, hovedpine, muskelsmerter, mister appetitten, maveonde,  som ved en alvorlig influenza. Mange infektioner med dengue virus er dog uden symptomer eller giver kun mild feber.

 

Personer der har haft sygdommen før, kan få sværere infektioner ved gentagelse.

 

Der går fra typisk fra 5 - 8 dage fra man er smittet til sygdommen viser sig (kan være fra 3 til 15 dage).

 

Har du nogle af symptomerne så overvej kraftigt at søge læge hurtigst muligt.

Behandling

Der findes ikke nogen medicin eller vaccine mod sygdommen. Lægerne vil afhængig af infektionen anbefale forskelligt og typisk rigeligt af væske og smerte og febernedsættende medicin. I svære tilfælde vil det kræve hospitalsindlæggelse. Sygdommen kan vare en til to uger, men kan vare uger inden patienter er ved fulde kræfter igen. En vaccine er måske snart på vej og en lovende type vil blive testet i 2016 i bl.a Mexico.

Hvilke er de mest udsatte områder/regioner i Thailand?

Thaiguide tør ikke kommentere på dette, da der ikke ser ud til at være helt åbenhed eller ønske fra medierne til at lægge alt frem. For megen negativ omtale kan måske påvirke turismen eller skabe utryghed lokalt og lægge pres på lokaladministrationerne for at gøre mere ved f.eks spray på udsatte steder.

Hvor mange smittes og hvor mange dør af Dengue Feber i Thailand?

Thaiguide har ikke fundet troværdige tal på hvor mange der evt dør af sygdommen i Thailand eller det nøjagtige antal smittede. Statistikkerne på området kan være lidt usikre, da det måske ikke er alle tilfælde som indrapporteres eller registreres korrekt. Det såvel antal smittede som antallet af dødsfald.

 

Tal som kan læses i medier siger mere end 142.000 smittede i 2015 og heraf 141 med dødelig udgang, men de tal skal nok tages med en vis usikkerhed. Statens Seruminstitut anslår at een ud af 20.400 danskere der rejser til tropiske områder vender hjem med Dengue, men det er uden det antal som er blevet raske inden hjemkomst.

Mere information kan findes her:

Statens Serum Institut

Dengue feber

Bumrungrad Hospital, Bangkok

Dengue Fever in Thailand: Important Things to Know

Centers for Disease Control and Prevention, USA

Dengue

Anbefalinger for at midler bør indeholde DEET for at være virksom:

WHO rapport - DENGUE GUIDELINES FOR DIAGNOSIS, TREATMENT, PREVENTION AND CONTROL

 

Dengue - Frequently Asked Questions - amerikanske sundhedsmyndigheder

 

Dengue - Prevention - britiske sundhedsmyndigheder

 

Samt linket til Bumrungrad Hospital ovenfor.

 

Opdateret juni 2016.
© Copyright 2000-2020 Thaiguide.dk
Advarsel: Ophold i Thailand er stærkt vanedannende. Afhængigheden kan ikke helbredes.