Find os på Thaiguide på Facebook
Forsiden
Thailandsk kørekort, hvordan?

Når du har været i Thailand for en periode på 3 måneder, har du brug for en thailandsk kørekort for en sikkerheds skyld.

Dette også selvom det internationale kørekort er lovligt og generelt accepteret i Thailand.

Ombytning af et dansk kørekort til et thailandsk er relativt nemt og smertefrit.

 

 

 

Informationerne her er generelle og prøver at vise hvordan reglerne er og kan føres ud i livet.

Som meget andet i Thailand kan reglerne gradbøjes og derfor kan der være forskelle fra provins til provins og fra år til år.

Teksten nedenfor er med udgangspunkt i at du har et dansk kørekort til bil eller MC.

Dog er der også information om hvordan du får kørekort, hvis du ikke har kørekort i forvejen.

Kan du bruge internationalt kørekort eller skal det ombyttes til et thailandsk?

Som udgangspunkt skal du have ombyttet dit danske kørekort til et thailandsk, hvis du er i Thailand i en længere periode eller fastboende - også selvom du har internationalt kørekort. Det samme gælder for udlændinge i Danmark.

Ambassaden skriver i 2018 følgende:

 

OBS: Ifølge thailandsk lovgivning skal du have enten thailandsk eller internationalt kørekort for at føre motorkøretøj. Et internationalt kørekort er gyldigt i et år, men du må maksimalt køre på dit internationale kørekort i tre måneder i Thailand. Har du fast bopæl i Thailand eller opholder du dig i landet længere end tre måneder, skal dit danske kørekort ombyttes til et thailandsk.

 

Se mere på siden om Internationale kørekort.

Fordele ved at have Thai kørekort?

1. Dit pasnummer er på kørekortet, det gør at det nogle gange kan anvendes som dit ID-kort ved f.eks. leje af biler, hotelophold eller adgang til steder, hvor ellers du har brug for dit pas. 

2. Du kan komme ind til samme priser som thailændere på mange af de offentlige steder, hvor der ellers er højere priser for udlændinge. F.eks. national parker, zoologiske haver, nogle templer. Vis blot thaikørekortet og du betaler samme pris som thaierne betaler.

 

3. Du kører lovligt som fastboende.

Gyldigheden af thailandsk kørekort

Første gang du får thailandsk kørekort vil det være gyldigt i to år og skal derefter fornyes. Det gælder både hvis du tager kørekort første gang eller hvis du får en ombytning af dit danske kørekort.

Det to-årige kørekort er et midlertidigt kørekort, kan kalde det prøvetid, som udstedes til førstegangskortejere. Der står "temporary" på kortet.

Kørekort skal derefter forlænges og det vil enten blive endnu et to-årigt midlertidigt kort eller et fem-årigt fuldgyldigt kørekort. Hvilken afhænger af om du har det rette visum til at få det 5-årige.

Fornyelse:

Har du non-immigrant visum udstedes sædvanligvis fuldgyldigt kørekort gyldigt i 5 år.

Har du ikke non-immigrant visum vil du som udgangspunkt kun være kvalificeret til 2 års midlertidigt kørekort igen.

Dette kan igen variere fra kontor til kontor.

Internationalt thailandsk kørekort

Se mere på siden om Thailandsk kørekort til brug udenfor Thailand.

MC- og bilkørekort

Der udstedes en type til bil og en type til MC. Du vil derfor få to kørekort, men de kan tages samtidig og spare en del af papirarbejdet og teoriprøve.

Hvor udstedes kørekort?

Du kan få et Thailandsk kørekort på det lokale land og transportkontor, der også forestår den pligtige undervisning, teori- og køreprøve.

Du skal som udganspunkt henvende dig ved det kontor hvor din adresse hører under. Disse regler er muligvis lempet og der kan tages kørekort på alle kontorerne. Mere om land transport kontorerne.

Pris - hvad koster kørekort

Kørekort - ca. 310 baht for 2-årigt kort (210 baht for udstedelse og 100 baht for selve plastikkortet.)

Adresseerklæring - fra det lokale immigrationskontor kan priserne variere fra 200 baht og måske helt op nær 1.000 baht. Fra Ambassaden kostet det 1.000 baht

 

Lægeerklæring - 60 - 400 baht afhængig af hospital, klinik og område.

Kopier og pasfoto - lidt småpenge til kopier. Pasfoto ikke nødvendigt længere, tages digitalt.

Krav - nyt kørekort

Visum - som udgangspunkt Non Immigrant visum. Nogle gange kan turistvisum være nok, men er ikke en garanti. Det kan afhænge af det enkelte motorkontor som der søges hos.

Krav - ombytning

Gyldigt dansk kørekort og dertil Internationalt kørekort eller verificeret oversættelse af dit danske kørekort.

Visum - som udgangspunkt Non Immigrant visum. Nogle gange kan turistvisum være nok, men er ikke en garanti. Det kan afhænge af det enkelte motorkontor som der søges hos.

Kørekortet kan kun ombyttes til et midlertidigt kort med den klasse som er angivet på dit danske. Dvs kan ikke få MC/Scooter kørekort med et alm. dansk kørekort. (bemærk scootere i Thailand har en motorstørrelse så de går under MC og kræver MC kørekort)

 

Har du både MC og bil kørekort på det danske kort og vil have ombyttet begge skal du lave to ombytninger og får to forskellige thailandske kørekort.

Dokumenter der skal bruges - nyt kørekort eller ombytning

Til nyt, ombytning og forlængelser:
- Visum

- Gyldigt pas

- Bekræftelse af din adresse

- Lægeerklæring - højst en måned gammel.


Kun til ombytning:
- Gyldigt internationalt kørekort eller verificeret oversættelse af dit danske kørekort

- Dit danske kørekort


Til forlængelser:
- Thailandske kørekort

- Dansk kørekort og internationalt kørekort ikke nødvendigt, når det er det thailandske kort som skal forlænges.


VIsum. Som udgangspunkt kræves, at du har et gyldigt Non-immigrant Visum, f.eks. type O, B eller ED. Turistvisum kan nogle gange anvendes, men er ikke en garanti og kan afhænge af det lokale kontor. Samme gælder for alm. turister uden visum.

Gyldigt pas.

Underskrevet kopi af billedsiden, siden med det visum, siden med det seneste indrejsestempel samt det hvide TM-kort (det kort du fik ved indrejse i Thailand og som er heftet ind i dit pas.)

Bekræftelse af din adresse.
Har du en arbejdstilladelse kan den gøre det ud for adressebekræftelsen. Medbring også underskrevet kopi.

Har du "den gule (adresse) bog" som den populært kaldes, bør den også kunne anvendes omend den ikke er nævnt i de officielle muligheder. Medbring også underskrevet kopi.

Adresseerklæring kan fåes hos ambassaden i Bangkok eller fra Immigrationskontoret som du evt. er tilknyttet. Priserne variere fra kontor til kontor. Hos Ambassaden koster det omkring 1.000 baht for bekræftelsen og de kan lave den på thai eller engelsk.
(dokumentet skal helst ikke være ældre end 1 mdr.)


Lægeerklæring.
Lægerne har standardformularer til dette formål. Udstedes billigst og på få minutter på lokale klinikker.

Lægeerklæringen på billedet her koster 60 baht.

Lægeerklæringen må ikke være mere end 30 dage gammel.

Danske kørekort. Medbringe en kopi og originalen af dit danske kørekort.

Gyldigt internationalt kørekort samt underskrevet kopi eller oversættelse af dansk kørekort attesteret af ambassade eller konsulat. (Attesteringen af ambassaden koster omkring 1.000 baht. Internationalt kørekort bestilt på ambassaden koster omkring 1.700 baht)

Fotos skulle ikke længere være nødvendigt. Der tages digitale fotos nu.

Har du arbejdstilladelse i Thailand kan kopier at denne gøre det nemmere og hurtigere at få kørekortet.

Officiel information på Department of Land Transport - TEMPORARY (ONE YEAR) DRIVING LICENSE

Teori og køreprøve

Der er i juni 2014 strammet lidt op på kravene for at få kørekort.

Se mere om teoriprøven.

Procedure på land og transportkontoret

Kørekort ved ombytning eller forlængelser fåes på nogle timer og udstedes samme dag. Ombytningen tager længere tid da du nok skal egennem en teoriprøve også.

Tager du helt nyt kørekort vil det typisk tage to dage med teoritest den ene dag og køretest en anden.

Taler du ikke tale eller læse thai, kan det være en fordel at tage en thai med til at hjælpe første gang. Fornyelser er simplere og her er der ingen problemer i ikke at tale eller læse thai.

Du udfylder ansøgningspapir, teksten er på thai, og afleverer alle dokumenter på kontoret, som giver dig "sagen akter" tilbage og de papirer tager du med videre rundt.

Ved ombytning og første kørekort skal du højst sandsynlig gennem en teoriprøve og et par andre test i samme ombæring. Læs mere om teoriprøve.

 

Det ser ud til at ihvertfald nogle Land Transportkontorer har genindført at alle skal se videoer af en times varighed eller lidt mere.

Du kommer gennem en relativ simpel lille test med farveblindhed, afstandsbedømmelse, reaktionsevne i et lille undervisningslokale. Her bliver testskemaet stemplet og godkendt.

Derefter afleveres papirerne ved en ny skranke og du får dem tilbage igen, nu med godkendelsespapir og venter på at komme ind til personalet der udsteder kortet af kreditkorttypen, hvor du også betaler ved modtagelsen (Bangkok procedure).

 

Er det et to-årigt kørekort vil der stå "Temporary Car" ved typen på kortet.

For et fem-årigt kørekort vil der stå "Private Car" på kortet.


Navn, pasnummer og gyldighed står på forsiden af kortet. På bagsiden står din adresse og der er vist hvilke køretøjer kortet gælder til.

Har du ikke internationalt kørekort eller slet intet kørekort, skal du gennem forskellige andre tests og simpel køretest også.

Forlængelse - fornyelse

Det første kørekort er gyldigt i 2 år.

Herefter kan det fornyes med de samme dokumenter som ovenfor, bortset fra at du ikke behøver internationalt kørekort, da dit Thaikørekort nu anvendes som dokumentation for at du har kørekort.

Har du skiftet pas i mellemtiden så husk skrivelsen fra ambassaden du fik da du fik nyt pas og som fortæller hvilket pas det nye erstatter, samt det gamle pas. Det gør det nemmere for kontorerne at administrere skiftet.

Fornyelsen gælder i 5 år hvis du har non immigrant visum. Reelt gælder den i 5 år plus tiden frem til din næste fødselsdag derefter.

Har du ikke non-immigrantvisum vil du ofte få et 2 års kørekort igen.

Er dit gamle kort udløbet mere end 1 år tidligere skal du op til ny teoriprøve. Er kortet udløbet for mere end 3 år siden skal du både til teori og køreprøve. (Denne information er alene fra det officielle link nedenfor og ikke verificeret som det andet her på siden er.)

Der udstedes ikke livsvarige kørekort til udlændinge. Dvs 5 års forlængelsen igen bliver forlænget med 5 år ved næste forlængelse.

Officiel information på Department of Land Transport - RENEW THAI DRIVING LICENCE

Kort til både bil og MC

Skal du have kort til både bil og MC eller ombyttet kortet er det i Thailand to forskellige kort.

Du skal der laves to ansøgninger og have to sæt af kopier osv med ansøgningen også selvom du søger samtidig. Kopier af en adresse og lægeerklæring skulle være nok.

Pris

Første kort til bil koster ialt stadig 205 baht; 105 baht for at få kørekortet og 100 baht for selve plastikkortet. MC er lidt billigere, 55 plus 100 baht, ialt 155 baht..

5 års fornyelse til bil koster 505 baht for at få forlængelsen og 100 baht for selve plastikkortet - ialt 605 baht. 50 baht ekstra hvis du har skiftet navn eller adresse siden sidste kort blev udstedt.

"Købe" et kørekort eller betale agenter for at hjælpe med at lave det - god ide?

Du kan finde forskellige "agenter", der siges at kunne skaffe et thaikørekort udenom de normale procedurer. Det kan ikke anbefales. 

Det er nemt at få thailandsk kørekort hvis du har et dansk i forvejen så slet ingen grund til at tænke i de baner - og derudover selvfølgelig ikke lovligt..

Kørekortet ligner måske de rigtige, men der er ingen garanti for at de er registrerede. Er de ikke registrerede, er de så heller ikke gyldige i forbindselse med trafikuheld og forsikringer vil derfor ikke dække.

At betale en agent til at hjælpe med papirer osv for at at få kørekortet vil kun være spild af penge. De kan ikke på lovlig vis skaffe dig kørekortet uden du selv er på landtransportkontoret og skriver under og får taget billede.

Det er ikke mere besværligt end beskrevet her på siden. Kræver selvfølgelig at betingelserne er opfyldte.Redigeret: december 2016
© Copyright 2000-2020 Thaiguide.dk
Advarsel: Ophold i Thailand er stærkt vanedannende. Afhængigheden kan ikke helbredes.