Find os på Thaiguide på Facebook
Forsiden
Leje scootere og motorcykler

 

Lad os slå fast:

Der kræves MC kørekort for at køre på scootere og motobikes i Thailand.
Enten international kørekort med MC på eller thailandsk MC kørekort

  • Scootere og motobikes i Thailand er alle større end en dansk EU knallerter og er motorcykler. Scooterne ligner de danske, men er typisk 110 ccm og op i størrelse mod 50 ccm for EU knallerter.

  • Knallerterne findes stort set ikke i Thailand.

  • Derfor kan de ikke føres med dansk bilkørekort, som kun giver lov til at køre EU 45 knallert op til 50 ccm i størrelse

  • Der kræves kørekort til MC til de små scootere som udlejes - de har større motorer og er motorcykler.

Scootere eller motorcykler.

Ordet scootere bruges i Danmark om EU knallerter og almindelige knallerter idag pgra udseendet. Men det er måske egentlig forkert, da scooter ofte opfattes som en motorcykel med større motor end knallerter?

 

Det kan være svært at se udefra hvad der gemmer sig i motoren og måske derfor mange tror det er knallerter i Thailand - men det er MC størrelser?

Her er en to "scootere". Den ene er en thailandsk motorcykel på 150 kubik og den anden en dansk knallert på 50 kubik.

Hvilken er motorcyklen?

 

 

Den lyseblå til ventre er en dansk knallert/scooter og en thailandsk motorcykel til højre.

Leje

 

Du kan leje scootere eller motobikes som de også kaldes i Thailand. Lige fra scootere på 100 ccm til de store motorcykler. Priser fra omkring 200 -300 baht pr. dag for de mindste.

På to hjul er en perfekt måde at komme rundt på på Phuket, Samui eller andre steder og opleve steder man ellers ikke kommer forbi, det er der ingen tvivl om.

Mange hoteller har scootere til leje og derudover er der et et hav af små butikker rundt omkring i ferieområderne der lejer scootere ud. Leje hos hotellet kan måske være en god ide nogle gange og måske give lidt mere sikkerhed for ikke at få problemer.


Tjek den for ridser og skrammer, da du kan risikere at skulle betale for de skrammer der er når du afleverer den igen. Uanset om det er gamle skader. Tag billeder af de skader der evt er.

Tjek også med det samme at bremserne virker.

Vær opmærksom på at scooterne praktisk talt aldrig har kaskoforsikring - evt skader betaler du - kontant på stedet.

Scootere lejes typisk med lige benzin nok til at køre til nærmeste tank. Når den afleveres refunderes ikke noget for benzin i tanken.


Uheld og forsikring - det står der mere om nederst.


Der omkommer årligt omkring 25.000 i trafikken i Thailand, heraf er omkring 80 % to-hjulede - svarer til 50 dræbte på to hjulede om dagen. Udlændinge i turistområderne har også stor ulykkesfrekevens på scootere. Uerfaren på MC, alkohol, høj fart og misforstået aflæsning af trafikken / trafikkulturen og venstrekørset er blandt synderne.

Scooter - er det motorcykel eller EU knallert?

Scootere og motobikes der er til leje er alle fra 100 - 135 ccm og dermed i kategorien motorcykler og IKKE knallerter/EU knallert/45 knallert og kræver derfor MC kørekort. De er større end de danske EU knallerter, selvom de måske minder om dem i udseende og når de triller stille rundt i gaderne. Mange scootere og små motobikes kan snildt køre 80 - 100 km/t.

 

Det kan ikke afvises at der kører modeller i knallertstørrelse rundt i Thailand, men de vil normalt ikke være til leje. At spørge udlejer om en bekræftelse på at det er en knallert og at det er OK at køre med bilkørekort vil måske ikke hjælpe - svaret bliver meget nemt "Yes yes OK no problem" - udlejeren skal have lejet så meget som muligt ud - tjene penge - kørekortet er udlejerne ligeglade med, også selvom det betyder de kommer til at lyve - de har ikke noget ansvar senere.

Hjelm

Standard bike

I Thailand skal alle personer på en motorbike bære hjelm. Det blev for nogle år siden også indført at passagerer skal bære hjelm. 

At du ser mange lokale og turister køre uden hjelm er ikke det samme som at det er lovligt!

 

Det vurderes at op mod 40 % af alle dem som dræbes trafikken og ikke havde hjelm på kunne have reddet livet ved at have hjelm på.

Du vil stadig ofte se en far med hjelm og hans 2 børn sidder foran uden hjelm. 


 

I Bangkok kører stort set alle med hjelm om dagen. Om aftenen kommer de unge gutter på gaderne i rasende fart og uden hjelme. 

I Pattaya, Phuket og alle andre byer er der mange razziaer mod hjelme. Såvel lokale som turister.

Kørekort til MC

At du kan leje scooter uden MC kørekort betyder langt fra at det er lovligt.

Der kræves motorcykelkørekort for lovligt at køre på selv de små motobike/scootere. Dansk kørekort til bil er ikke nok. De almindelige scootere ligger typisk på 110 - 135 ccm i størrelse, noget større end en knallert 45.

Derudover kræves, at du har internationalt kørekort sammen med dit danske kørekort.

Det er ofte ikke nødvendigt, at vise kørekort for at leje scooter, men det er ikke det samme som at det ikke kræves. Udlejeren kan også sige at det er helt ok med bil kørekort, men det er kun for at få en aftale i hus og er ikke korrekt.

Udlejeren er ude på at tjene penge og er ofte ligeglade med om loven om kørekort overholdes. I de fleste tilfælde skriver du under på en kontrakt, der siger at du har de nødvendige kørekort. Det er derfor ikke udlejers ansvar, hvis det kommer til en tvist eller ulykke.

Dansk eller internationalt kørekort?

I Thailand skal du have et internationalt kørekort til motorcykel eller et Thailandsk kørekort til MC for at føre scooter. Det internationale kørekort skal kunne vises sammen med det danske kørekort. 

Et internationalt kørekort erstatter ikke det almindelige kørekort, men er et bevis på, at man har ret til at køre bil. Se mere om internationalt kørekort hos www.borger.dk og Færdselsstyrelsen.

Internationalt kørekort til dansk kørekort til bil er i juridisk forstand ikke noget værd i forhold til at køre scooter/motorcykel.

Mere generelt om internationalt kørekort.

Uden kørekort og hvad så?

At du bliver stoppet af poltiet og de ikke siger noget til at du ikke har kørekort eller internationalt kørekort er ikke ensbetydende med at det er lovligt. De kan have andre grunde til at stoppe dig og vil bare se legitimation som indledning.

Det er ikke kun overfor færdselsloven og politiet du vil få problemer. Stoppes du af politiet vil de måske bare se noget legitimation og hvis du ikke kan vise dem et kørekort, kan du sikkert betale de lidt småpenge og køre videre. Kan dog også få en bøde og den kan være op til 200 kroner.

Men i tilfælde af et uheld kan det blive meget skidt og dyrt. Du har kørt uden lovligt kørekort, du vil få skylden for ulykken i mange tilfælde. Og værst af det hele - ingen forsikringer dækker, hvis du kører uden kørekort til det køretøj som du har ført.

Dvs evt. ansvarsforsikring for personskade på andre, andre køretøjer osv.

Der kan være rejseforsikringer, der ikke dækker uheld på motobikes i deres almindelige dækninger og nogle thailandske sygeforsikringer har generelt note om at de ikke dækker udgifter for motorcykeluheld fuldt ud. Tjek det.

Uheld og forsikring:

Scootere er meget meget sjældent kaskoforsikrede, men har kun den lovpligtige forsikring. Det betyder at du kommer til at betale alle skader der evt. opstår undervejs. Rejseforsikringer dækker typisk også kun skader ved leje af kaskoforsikrede køretøjer.

 

Her citat fra Udenrigsministeriets rejsevejledning i februar 2014:

"Der har været flere alvorlige ulykker med motorcykler og vandscootere/jet ski i Thailand, hvor udlændinge er blevet tilbageholdt eller fængslet, indtil straffe- og eventuelt erstatningssager er afsluttet. Det er meget vigtigt at sikre sig, at forsikringsforholdene er i orden. "

"Rejsende bør være yderst forsigtige med at leje biler, motorcykler, vandscootere/jet ski, speedbåde og andre motordrevne transportmidler, da de lokale udlejningsfirmaer sjældent har skades- eller ansvarsforsikring.

I tilfælde af skader eller ulykker vil lejeren blive gjort ansvarlig for reparation/erstatning af køretøjet samt risikere at skulle betale erstatning til eventuelle skadelidte, hvilket kan løbe op i meget store beløb. Man bør derfor som lejer sikre sig, at der er tegnet tilstrækkelig forsikring (skade og ansvar) i forbindelse med leje af sådanne transportmidler."

Pegefingeren:

Standard bike

Du kan være nok så god motorcyklist - det hjælper ikke når de andre kører skidt - og i Thailand kører de anderledes end du forventer og dermed risiko for uventede situationer og uheld. 

Krydsende biler, motobikes der uden varsel kører ud fra sideveje uden at se sig til siden er mere normen end undtagelsen og det ved alle thaierne og alle vant til det og trækker ud eller bremser op. Når du det?

Når du at stoppe, når du ser en bil foran uden lys om aftenen?

Eller hunden, der pludselig vil over gaden og heller ikke har lært at se sig for?

Færdselsreglerne, eller tolkningen af dem, er lidt anderledes end i DK. Ofte vil du se modkørende biler overhale, selvom der ikke er plads. Så forventer de, at modkørende, såvel biler som motobikes, trækker ind i det lille ekstra spor, der ofte er og giver dem plads.

De små cykler løber snilt op imod 80-120 km/t. Og følelsen af den store fart i varmen er fantastisk - jeg elsker det selv. Men ....

På alle feriestederne ses altid turister der render rundt med forbindinger og hudafskrabninger - fra motobike uheld.

De fleste ulykker sker i regnvejr, med speritus i blodet og så bare fordi man kører for stærkt.

Den lille smule sand der kan være på vejen, virker nærmest som is, når du skal bremse eller dreje.

Og regn der falder på en vej der har været tør i lang tid, er som olie på vejen og meget glat.

Depositum:

Mange steder kræves det nu at man skal deponere sit pas, når man lejer. Det skyldes f.eks. at mange efterlader cyklerne rundt omkring og ikke leverer dem tilbage. Tager dem til færgerne på Koh Samui og lader dem stå der. Eller i tilfælde af uheld bare lader den stå et eller andet sted, og dermed ikke kommer til at betale skaderne.

 

Ved at beholde passet kan udlejer være nogenlunde sikker på at folk kommer tilbage.

Ærgerligt at det er blevet sådan, for jeg vil ikke selv deponere mit pas sådanne steder. 

Dels kan det blive væk eller solgt videre.... men der kan også være en risiko for at det kopieres. Vestlige pas er i visse kredse i rigtig god kurs.

Ifølge udenrigsministeriet bør du heller ikke udlevere dit pas til andre og det er faktisk direkte ulovlig at give det til 3. person i forhold til dansk lov. Og der henvises til at netop Thailand er kendt for at kopiere.

Men en løsning kan du ofte finde. Et international bilkørekort til 25 kr. kan nogle gange bruges. En kopi af pas, et kørekort eller sådan burde kunne bruges og udlejer overtales til at tage det.

Eller leje direkte fra dit hotel kan gøre det nemmere, da de allerede har forskellige oplysninger om dig.

Mine erfaringer:

Jeg har lejet mange motobikes. Har enkelte gange fået nogle hvor bremserne ikke var for gode. De blev så byttet med det samme. Ellers ikke haft problemer hverken med scooterne eller udlejerne.

Nogle har krævet at beholde mit pas. Har altid sagt at jeg var nødt til at have det og kunne vise det frem. De så accepteret kopi og få det internationale kørekort i pant. Accepterede de ikke det, så fandt jeg et andet sted.

Ingen er brudt sammen. Ingen rigtige uheld. Ingen har snydt for at få ekstra penge.

7 - 9 - 13. Haft en punktering, men det koster kun 10-20 kroner at få den lappet.

Så lej endelig en - det giver frihed.

Redigeret: december 2016
© Copyright 2000-2020 Thaiguide.dk
Advarsel: Ophold i Thailand er stærkt vanedannende. Afhængigheden kan ikke helbredes.